En İyi Ben Aldırma Yöntemi Hangisi? Merak Ediyor musunuz?

Ben aldırma işleminin yapılışı: ameliyat ve ameliyatsız yöntemler olmak üzere 2 grupta toplanır. Ayrıca ameliyatsız yöntemler de kendi arasında lazer, radyofrekans, plazma (plexr), elektrokoter ve kriyoterapi gibi alt yöntemlere ayrılmaktadır.

En iyi ben aldırma yöntemi

En iyi ben aldırma yöntemi hangisidir? Sorusuna yanıt vermek için lazer ve radyofrekans yöntemini kıyaslayacağız. Diğer yöntemler niye yok? Diye sorabilirsiniz. Nedenlerini aşağıda birkaç cümle ile açıklamak istiyorum.

Öncelikle önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum. Ben genel cerrahi ve medikal estetik uzmanı olarak yukarıda belirtmiş olduğum tüm tekniklerini uyguladığımı belirtmek istiyorum.

Ben aldırma ile ilgili sorularınızı iletin
Ben aldırma ile ilgili sorularınızı WhatsApp hattımızdan sorabilirsiniz. Butona tıklayarak hemen yazabilirsiniz.

Ameliyat ile ben aldırma yönteminin zorluğu, sonrasında kalacak izin dikkat çekici olması nedeniyle, lazer ve radyofrekans ile kıyaslamak doğru olmaz. Zaten uygulayan hekim sayısı da her geçen gün azalmaktadır.

Kriyoterapi aynı şekilde, benin büyüklüğüne göre birden fazla seans gerektirmesi, işlem sonrasında yaşanan ağrılı süreç ve yine iz kalma riskinin yüksek olması nedeniyle radyofrekans ve lazer ile kıyaslamıyorum.

Geriye kalan plazma ve elektrokoter ise zaten radyofrekans benzeri bir yöntem olması nedeniyle onları da geçiyorum.

En İyi Ben Aldırma Yöntemini Neye Göre Belirleyeceğiz?

Asıl bilmeniz ve dikkat etmemiz gereken hususun “iyi” denilen yöntemin neye göre iyi, neye göre avantajlı olduğudur. Yoksa herkes uyguladığı yöntem için “en iyi” diyebilir.

Örnek: Sadece ameliyat ile ben alımı yapan bir hekim “ameliyat ile ben aldırma en iyisi” diyebilir. Aynı şekilde sadece lazer cihazı bulunan güzellik merkezi yöneticisi de “lazerle ben aldırma en iyisi” diyebilir.

Başka bir hekim de “benleri aldırmaya gerek yok ki takibi yapılsa yeterli olur” diyebilir. İşte bu kafa karışıklığının önüne geçmek için ameliyat da dahil tüm yöntemleri tek tek ele alacağız. Nasıl yapılır, ne kadar sürer, birden fazla seans gerekir mi iz kalır mı? gibi sorulara yanıt vereceğiz.

Radyofrekans ile Ben Aldırma

En iyi ben aldırma yöntemlerini sıralamaya ilk olarak RF’den başlamak istiyorum. Benim de sıkça kullandığım bu yöntem ile tüm benler (yüzeysel, kabarık, büyük, küçük) fark etmeksizin alınabilmektedir. Aşağıda sağladığı avantajları liste halinde paylaşmak istiyorum. (1). (2).

Ben aldırma öncesi ve sonrası
Radyofrekans ile aynı anda alımı yapılmış olan benlerin öncesi ve sonrası görünümü
  • İşlem Süreci 1-3 Dakika Sürmektedir: RF ile bir benin alım süresi 1-2 dakika gibi kısa sürede yapılmaktadır. Aynı zamanda tek seferde onlarca ben alınabilmektedir. Bir hastamızdan tek seferde 84 tane ben alımı yaptığımı hatırlıyorum.
  • Ağrısız Bir İşlemdir: Radyofrekans ile ben aldırma öncesi herhangi bir uyuşturma, lokal anestezi vb. işlemler yapmak gerekmez. Çünkü fark edilen acı çok minimal düzeydedir. Örnek vermek gerekirse: uyuşturmak için yapılan iğne bile RF’den daha fazla acıtmaktadır.
  • Genelde Tek Seans Yeterli Olur: En iyi ben alma kriterlerinden biri olan seans sayısı RF’de en üst düzeydedir. Başlıkta da belirtildiği gibi %95 tek seansta yapılmaktadır. İkinci seansa çok nadir gerek duyulur.
  • Fark Edilir Bir İz Kalmaz: Ben aldırmayı düşünenlerin en çok merak ettiği hususlardan biri “ben aldırma sonrası iz kalır mı?” RF’de iz kalmaz diyebilirim. Örnek vermek gerekirse: Sizi tanımayan birisi ben aldırdığınızı fark etmeyebilir. Resim 1. de örnek bir işlem görebilirsiniz. Tabii ki, ben alımı sonrasındaki 2 aylık sürece “iyileşme süreci” diyoruz. Bu süreçte, ilk günler kabuk oluşumu, sonrasında pembe ve kırmızı renk görünümü her işlem sonrası rutindir.
  • RF ile Aldırma Fiyatı Ekonomiktir: Diğer yöntemlere göre oldukça ekonomik bir şekilde işlem yapılmasına olanak tanır. Kullanılan cihazın ekonomik oluşu, anestezi gerektirmemesi bu da hastaya avantaj sağlamaktadır.

Ben Aldırma Yapılışını İzlemek İster misiniz?

Vaktiniz varsa 3 dakika en kabarık benin bile nasıl iz kalmadan alındığını göstermek istiyorum. Aşağıda yer alan videoda RF ile yaptığım işlemlerden birini izleyebilirsiniz.

Daha fazla ben aldırma video ve görseli için Instagram hesabımı takip edebilirsiniz. https://www.instagram.com/bentedavisi/

Lazerle Ben Aldırma

Ameliyatsız ben aldırma işlemlerinde kriyoterapi’den sonra en eski yöntem diyebilirim. İlk lazer cihazı 1959 yılında Maiman tarafından geliştirildi. (3). Ruby (yakut) adı verilen bu cihaz Dr. Leon Goldman tarafından geliştirilerek, dermatoloji alanında daha fazla işlemde kullanılır hale getirildi. (4).

Aradan geçen zamanda Ruby lazere ek olarak yeni teknolojiler geliştirildi. Işık renkleri ve dalga boyları artırıldı. Günümüzde 308 nm (nanometreden) başlayan lazer dalga boyları (Excimer lazer) ameliyatlarda cildi kesmek için kullanılan 10600 nanometre dalga boyunda olan karbondioksit lazerler bulunmaktadır. (5).

Lazerin etki mekanizmasına kesinlikle dikkat etmeniz gerekir. Lazer ışığı hemoglobin, melanin gibi ciltten koyu renkteki kromoforlar tarafından emilerek etki etmektedir. Yani, lazerin asıl etkili olacağı lezyonlar kılcal damarlar, siyah benler (ciltten koyu) renkli lezyonlarda etkilidir. Tabii ki cilt ile aynı renkteki lezyonlara da etki eder. Fakat daha uzun süre ve daha fazla atım yapılması gerekir. (6).

Lazer ile ben aldırma yapacak olan uzman kesinlikle bu alanda deneyimli, cihazlara son derece hakim olması gerekir. Aksi halde lazer başarıdan çok başarısızlığı beraberinde getirir. Kullanılacak olan cihaz çok önemlidir. Uygun dalga boyu seçilmemesi halinde yetersiz etki ya da daha fazla derine etki ederek çukurluk oluşturabilir. (7).

Aşağıda size kötü bir uygulama videosu paylaşmak istiyorum. Yabancı bir hekimin lazeri nasıl içinden çıkılmaz hale getirdiğini görebilirsiniz.

  • Uygulanışı 5-30 Dakika Sürer: Lazerle ben aldırma işleminde uygulama süreci nevüsün büyüklüğü ve kabarıklığını göre 5-30 dakika sürebilir.
  • Anestezi Yapılmazsa Ağrılıdır: Lazer işleminde mutlaka anestezi yapmak gerekir. Aksi halde ciddi anlamda canınız yanacaktır.
  • Birden Fazla Seans Gerekebilir: Hizmet alacağınız hekimin uygulama şekline göre 1 ile 5 seans sürebilir. Bazı hekimler bir beni tek seferde almak yerine 4 seansa ayırarak çeyrek parça şeklinde almaktadır. Bu da daha fazla zaman kaybı oluşturur.
  • Fiyatı Uzmana Göre Değişir: Lazerle ben aldırma ücretleri hizmet alacağınız merkeze göre değişebilir. RF’ye göre biraz daha maliyetli olacağı kesindir.

Ben Aldırma Ameliyatı

Ameliyatsız yöntemlerde lazer ve radyofrekans öne çıkarken ameliyat ile yapılan alımlarda herhangi bir yöntem yoktur. Cerrahi işlem ile benin çevresi ve derinin alt dokusu (hipodermis) seviyesinden kesilerek çıkarılmaktadır.

Tabii ki burada 7-8 mm bir beni çıkarmak için yaklaşık olarak 2 cm’lik alanda kesi yapmak gerekir. Bu da ciddi bir kesik ve dikiş izi demektir. Bu nedenle ben ameliyat önermiyorum. Ama kişi “ille de ben ameliyat ile alınmasını istiyorum” derse yapmıyoruz diyemem.

Ameliyat ile ben aldırma işleminin nasıl yapıldığı ve sonunda nasıl bir iz kaldığını görmek için aşağıda yer alan (yabancı bir doktora ait olan) videoyu izleyebilirsiniz. Dikkat! video biraz korkutucu görüntüler içermektedir.

Plazma (Plexr)

Ameliyatsız ben aldırma yöntemlerinde geri kalan plazma, koter ve kriyoterapi yöntemini de aktararak yazımı sonlandırmak istiyorum. Ameliyatsız ben aldırma yöntemlerine son yıllarda bir yenisi daha eklendi. İnsanların plexr olarak bildiği (plazma) yöntemi küçük bir alet ile yapılmaktadır. (8).

Öyle küçük ki enerjisini bile içerisinde bulunan küçük şarj edilebilen pillerden karşılamaktadır. Radyofrekans benzeri bir ucu olup cilt ile uç arasında kalan havayı plazmaya dönüştürmektedir. Bene dokundurulduğu anda buharlaştırma yapmaktadır. Lazer yerine kullanılabilecek alternatif bir yöntem diyebilirim.

Plexr yöntemin adı değil! kullanılan cihazın adıdır. Plexr dışında daha birçok marka bulunmaktadır.

Elektrokoter

Genel cerrahların sıkça kullandığı cihazlardan biri olan koter ile ben aldırma işlemi yapılabilmektedir. Yüksek ısı ile dokunduğu lezyonu buharlaştırmaktadır. Radyofrekans benzeri bir uygulama yapılmaktadır. (9).

Kriyoterapi İle Ben Aldırma

En iyi ben aldırma yönteminin en son sırasında ameliyat ve kriyoterapi yer almaktadır. Dondurarak ben aldırma olarak da bilinen “kriyoterapi” özellikle devlet hastanesi, dermatoloji kliniklerinde sık kullanılmaktadır. Sıvı azot gibi kriyojenlerin farklı teknikler ile ben üzerine uygulanması şeklinde yapılmaktadır. (10).

Ağrılı bir yöntem olması nedeniyle anestezi yapılması gerekir. Ağrı sadece uygulama esnasında değil, günlerce devam etmektedir. Çünkü uygulanan kriyojen 1 hafta 10 gün içerisinde cildin protein dengesini bozarak çürümesini sağlamaktadır.

2 Haftalık süreçte çürüyen cilt kopmaktadır. Kopmanın ne kadar derinden olacağını baştan saptamak güçtür. O nedenle tekraren uygulama yapılması gerekebilir. Ya da derine etki ederek çukurluk oluşturabilir.

Ben Aldırma Sonrası İz Kalır mı?

En iyi ben aldırma yöntemini belirlerken dikkat ettiğimiz hususlardan biri de bu oldu. Uygulanan tedavi yöntemi ve uzmanın tecrübesi iz kalma konusunda belirleyici olmaktadır.

Ameliyat ile alım yapıldığında iz kaçınılmaz. Lazer ile yapıldığında ise izin kalıp, kalmamasını uygulayan kişinin tecrübesi belirlemektedir. Radyofrekans, plazma, koter gibi yöntemlerde fark edilir bir iz kalmaz.

Dermatoloji uzmanlarının uyguladığı kriyoterapi yöntemi de iz kalma riski yüksek tekniklerden biridir. Yani, izin kalması hizmet alacağınız doktorun tecrübesi ve uygulayacağı yönteme göre şekillenmektedir.

Ben Aldırma Ücretleri Ne Kadar?

Ücretlendirme benlerin büyüklüğü 0,5 cm ve üzeri olanlar şeklinde ayrılırken aynı zamanda sayısı da etkilidir. İlk ben için tam ücret alınırken sonraki eklenenler için yarı fiyatına yapılmaktadır. Aynı şekilde kişinin SGK güvencesi olup, olmaması da yine fiyatın belirlenmesinde dikkate alınmaktadır.

Muayene Ücreti Yok

Benleriniz ile ilgili bilgi almak için isterseniz randevu alarak gelebilirsiniz. Muayene olmak ve bilgi almak için herhangi bir ücret ödemezsiniz. Randevu almak için 0542 628 08 88 arayabilir, WhatsApp’dan yazabilir ya da aşağıda yer alan linke tıklayarak Online randevu formunu doldurabilirsiniz.

REFERANSLAR

1. Langberg, E. (1994). U.S. Patent No. 5,370,644. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.

2. Zheng, X., He, S., Li, Q., Chen, P., Han, K., Wang, M., … & Zeng, K. (2018). Successful treatment of verrucous epidermal nevus with fractional micro-plasma radio-frequency technology and photodynamic therapy. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 20(6), 357-359.

3. Geiges, M. L. (2011). History of lasers in dermatology. In Basics in dermatological laser applications (Vol. 42, pp. 1-6). Karger Publishers.

4. Waynant, R. W. (Ed.). (2011). Lasers in medicine. CRC press.

5. Boyraz, İ., & Yıldız, A. (2017). Lazer Çeşitleri ve yüksek yoğunluklu lazer kullanımı. Çağdaş Tıp Dergisi, 6(1-Ek (Olgu Sunumları)), 104-109.

6. Koç, E., & Dinçer, D. (2012). Lazere Giriş ve Genel Bilgiler. Archives of the Turkish Dermatology & Venerology/Turkderm, 46.

7. Günaydın, A., & Dereli, T. (2012). Lazer Komplikasyonları. TÜRKDERM-Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi, 46(Supp: 1), 48-51.

8. Rossi, E., Farnetani, F., & Pellacani, G. Applications of plasma exeresis in dermatology.

9. Stratton, E. K. (1930). Nevus pigmentosus et pilosus verrucosus: its removal by means of electrocoagulation. Journal of the American Medical Association, 94(16), 1233-1233.

10. Jakobiec, F. A., Rini, F. J., Fraunfelder, F. T., & Brownstein, S. (1988). Cryotherapy for conjunctival primary acquired melanosis and malignant melanoma: experience with 62 cases. Ophthalmology, 95(8), 1058-1070.

En İyi Ben Aldırma Yöntemi Hangisi? Merak Ediyor musunuz?” yazısında 75 düşünce

  1. Onur diyor ki:

    Merhaba hocam, benim yüzümde de yüzeysel benler var. Bunlar buharlaştırıldığında kalacak iz yine siyah renkli mi yoksa ten renginde mi olur?

  2. minoş diyor ki:

    merhaba hocam benim burnumda iki ben var ama kabarık değil onu aldırmak istiyorum en iyi yöntem hangisidir sizce ve sivilceler için 6aylik tedavi yapıyorum aldirirsam herhangi bi şey olur mu

  3. Yunus diyor ki:

    Ben geçen sene bakırköydeki kliniğinizde yanağımdan 2adet ben aldırmıştım.fakat iz kaldı eğer 2.seansa gelirsem bir daha ücret ödenem gerekirmi?

  4. zeynep diyor ki:

    yuzumde 5 ben var et benı degıl ama az kabarık ucret ne olur sgk emeklı sandıgı anlasmanız var mı acaba
    Op.Dr.Atilla Kaya
    iletişim bilgilerimiz:Zeytinlik mahallesi. Yakut sokak. No:24 Kat:3 Bakırköy – İstanbul
    TEL: 0212 542 08 88 – 0212 572 72 65
    GSM: 0542 621 08 88

  5. Hia diyor ki:

    Ben aldırma sonrası tehlikeli bir durum olma olasılığı yüzde kactır
    Op.Dr.Atilla Kaya
    ben aldırma sonrası tehlikeli bir durum oluşmaz.aksine benin tedavi edilmemesi tehlike oluşturabilir

  6. Nuray diyor ki:

    Benin derinliğine muayene esnasında bakıyor musunuz? Çukur izini kestirmek açısından. İletişim kurabileceğimiz watsup no var mı?
    Op. Dr. Atilla Kaya
    Benin derinliğini gösterebilen bir teknoloji yok, tecrübeye dayanarak tahminde bulunabiliyoruz. Bir de asıl önemlisi tedavi sırasında çeyrek mm lik tabakalar halinde iniyoruz ve size de göstererek iniyoruz. Yani tesadüfi değil.

  7. Merve diyor ki:

    Ankarada ben alma işlemi için önerebileceginiz bir yer var mı ?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    ideaklinik Ankara da Op.Dr.Adil Altınsoya aldırabilirsiniz

  8. Seher diyor ki:

    Çukurluklar için yapılabilecek en etkili yöntem nedir kalıcı olup olmadığını nasıl anlarız
    Op.Dr.Atilla Kaya
    beklemekten başka yapacak birşey yok

  9. Betul diyor ki:

    Hocam beni ideaklinik Bakırköy’de aldırdım, koku derin diye almak istemedi simdi rengi daha koyu ve etrafı kızarık ve burnumda, kabuk baglamadi, 8 gün oldu, ne tavsiye edersiniz, yani eski hali çok daha iyiydi 🙁 🙁
    Op.Dr.Atilla KayaSabırlı olun başka bir şeye gerek yok, tabiki geçiş sürecinde hoş görünmez 🙂

  10. Ceren diyor ki:

    Hocam bu ben alındıktan sonra kızarıklıklar ne zaman geçer yani genel olarak bünyeye bağlı diyorlar ama tahmini ne kadar sürer?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    genellikle 1-2 ayda düzelir ama 8 ayo da geçebilir

  11. Büşra diyor ki:

    Seneler önce ben aldırmıştım sizde be 3ü geri cıkmıştı. Rötuş icin tekrar gelmiştim ve iyileşme sürecinde birinde cukur oluştu digeri yeniden cıktı. Bende cukur oluşmasını istemediğimden gelmedim tekrar. Ama şimdi tekrar aldırmak istiyorum. Üzerinden bi kaç sene gectigi icin para ödicekmiyim yoksa tekrar rötuş olarak mı gecicek?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    evet tekrar rötuş yaparız

  12. Mehmet diyor ki:

    Hocam öncelikle merhaba, 12.04.2017 tarihinde co2 lazer ile yüzümdeki çil leke ve benleri aldırdım. Doktorum çok derin bir işlem yapmadığını söyledi ama 11.gün itibariyle çukurluklar hala duruyor geçmeyecek diye çok korkuyorum açıkçası, lazer sonucu oluşan çukurların iyileşme süresi ortalam ne kadardır? Cevaplarsanız çok sevinirim.
    Op. Dr. Atilla Kaya
    İyileşme süresi 8 aydır ama 2 ayda % 95 oranında tamamlanmış olur. Sizin daha erken

  13. Şeyma diyor ki:

    Hocam Merhaba. Benim yüzümde siyah kahve yüzeysel benler var aldırmak istediğimde epilepsi hastası olduğum için lazerle olmayacağını söylediler acaba başka bir yöntemle aldırabilir miyim?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    RF ile aldırabilirsiniz

  14. sevgi Albayrak diyor ki:

    Hocam burnumdan ben aldirdim kabuk olusup dusune kadat krem sureyimmi bepantenmplus vb. yoksa kabuk olusmasini bekleyin dustukten sonrami sureyim anlayamadım
    Op.Dr.Atilla Kaya
    düşmeden sürebilirsin

  15. Mehmet diyor ki:

    Hocam ben burnumun sag tarafindan ben aldirdim lokal anestezi ile aldilar ozel hastanede suanda 15 gun oldu benim alinmasi ama cukur var zamanla dolar dediler vede oranin rengi ten rengimden farkli benim ogrenmek istedigim sey o cukur dolar mi
    Op.Dr.Atilla Kaya
    eh biraz dolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir