Anoskopi

Anoskopi adından da anlaşılacağı gibi anüs hastalıklarının teşhisi için gözle görmeyi sağlayan bir alettir ve yapılan uygulamaya anoskop muayenesi denir. Baş parmak kalınlığında 10 cm uzunluğunda bir alet olup makatın tamamı yanı sıra kalın bağırsağın son 10 cm lik kısmında oluşan hastalıkların % 100 yakın doğrulukta teşhis edilmesini ve gerektiğinde biopsi alınmasını sağlar.

Anoskopla tedavi videosu izlemek için instagram.com/dratillakaya

Hemoroid Teşhisinde Anoskopi

Eskiden makat hastalıklarının teşhisi parmak muayenesi (rektal tuşe) ile konmaya çalışılırdır ve teşhiste yanılgı çok olurdu, oysa anoskopide her şey gözle görüldüğü için teşhis koyamama veya yanlış teşhis koyma riski ortadan kalkar.
Yine parmakla muayenede kanser gibi parmakla hissedilemeyecek durumdaki hastalıkların gözden kaçırılması işten bile değildir.
Hemoroid teşhisi yanı sıra diğer iyi huylu makat hastalıkalrının (kolitis ülseroza, polip, soliter rektal ülser) gibi hastalıkların 8-10 cm ye kadar olan alanda olanların kesin teşhisi yapılabilir.
Bir diğer önemli avantajı şüpheli durumları kesinleştirmek için patoloji laboratuvarında incelemek amacıyla parça (biyopsi) alınabilir ve gerekli tedaviler yapılabilir.

Anoskopy Muayenesi Gerekli mi?

Her ne kadar devlet hastaneleri gibi fabrikasyon çalışan yerlerde hala parmakla muayene ederek hemoroid teşhisi konduğu söylense de makat hastalıkları konusunda uzmanlaşmış proktoloji kliniklerinde her anal muayende mutlaka anoskopi de kullanılır ve bu yapılmadıkça muayene tamamlanmış kabul edilmez.
Sizi “ücretsiz muayene” söylemiyle yönlendirmeye çalışan klinikler olursa aman dikkat edin ve konulan teşhisi mutlaka anoskop muayenesi yapan birisine doğrulatın yoksa “ücretsiz muayene oldum” sanarak gereksiz bir ameliyat olmak zorunda kalırsınız. Unutmayın ya size tanesi 2.5 Euro ya satılan bir tek kullanımlık anuskopla bakılmayacak ya da neyiniz olursa olsun size parmakla bakıp gereksiz bir tedavi için pahalı bir ücret teklif edilecektir.

Anoskop Muayenesi

Ağrılı durumlar dışında her makat muayenesinde kullanılmalıdır. Özellikle makattan kanama olan her hastaya mutlaka uygulamak gerekir. Hemoroid şüphesiyle gelen her hastaya hatta makat şikayetinden söz eden her hastalara anoskop muayenesi rutin bir uygulama olmalıdır. Gözle bakarak yada parmakla muayene ederek hemoroid teşhisi konamayacağı bütün bilimsel yayınlarda belirtilmektedir ama ne yazık ki bir çok doktor anoskopla uğraşmak yerine dışarıdan bakarak veya parmakla muayene ederek teşhis koyduğunu sanmakta yada hastanın böyle sanmasını sağlayıp hastaya ilaç yazıp göndermektedir. İlaç yazılıp gönderilen bu hastaların bir kısmı ne yazık ki bir süre sonra ilerlemiş bağırsak kanseri olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Makattan kanama kırmızı taze kan şeklindeyse son 10 cm lik kısımdadır ve anoskop yardımıyla sebep teşhis edilebilir, kanama vişne çürüğü şeklindeyse kanama daha yukarı bağırsak kısmındadır bu durumda kolonoskopi yapılması şarttır yani makattan kanaması olan her hastaya mutlaka endokopi denilen bu aletlerle bakmak gerekir. Endoskopi yapılmadan kanamanız hemoroidden diyerek ilaç yazmak yada eczacı önerisiyle ilaç kullanmak son derece tehlikeli bir yaklaşımdır çünkü hemoroid denilen kanama sebebi kanser de olabilir.

Anoskop Muayenesi Nasıl Yapılır

Diz dirsek üzerinde duran yani secde pozisyonunda bakılması en verimli şeklidir. Bu pozisyonda duramayan hastalara sol yan yatarken de uygulanabilir. Uygulamada anüse vazelin veya benzeri kaydırıcı sürülür 2 cm çapında alet yavaşça içeri itilir, tüm alana çepeçevre bakılır ve bakarak çıkılır. Bu şekilde % 100 yakın doğru teşhis konur. Benzer şekilde hemoroidin lastikle boğulması yöntemi ve lazer gibi uygulamalar bu alet yardımıyla yapılabilir. Parmak muayenesiyle teşhis koyup ilaç veya başka bir tedavi önerisinde bulunmak tarih olmuştur çünkü güvenilirliği yoktur.

Anoskop Muayenesi Ağrı Yapar mı

Normalde ağrısı olan girişim değildir, rektal tuşe denilen parmakla muayene kadar kolay uygulanır. Ancak çatlak gibi önceden ağrı olan durumlarda ağrı yapabilir, bu durumda çatlaktan dolayı ağrı olmaması için basitçe lokal anestezik (bölgesel uyuşturma) yapılır sonra uygulanırsa sıfır ağrıyla gerçekleştirilebilir. Zaten anal fissür (makat çatlağı) genellikle kalçalar ayırtılarak yapılan gözle muayenede % 100 e yakın doğru bir şekilde teşhis konabileceği için anoscopy yapılmasına gerek te yoktur. Benzer şekilde anal dermatit ve ragad gibi rahatsızlıklar da dışarıdan bakarak teşhis edilebilir.

Anoskop Muayenesi Yapan Yerler

Genel cerrahi polikliniklerinde yapılır, hazırlık ve lavman gerekmediği için poliklinik şartlarında 1 dakika içinde uygulanabilir ama maliyeti arttırdığı için genellikle bulundurulmamaktadır bunun yerine hasta daha kapıdan girerken kolonoskopi istem belgesi doldurulup hastanın eline tutuşturulup “şunu yaptır gel” denir. Proctoloji uzmanının çalıştığı kliniklerde mutlaka bulundurulur ve her makat hastasına uygulanır, uygulanmalıdır da. Şunu asla unutmamak gerekir kolonoskop kolon hastalıklarının teşhisi için mükemmel bir alettir ama anüs bölgesi hastalıklarının teşhisinde yetersiz kalmaktadır çünkü anüs kasıldığı için net görüntü elde edecek boşluk oluşturulamaz. Kolonda görüntü oluştururken içi hava ile doldurulur ama anüs bu şekilde şişirilemez.

Sonuç olarak ;

Makattan kanamanız varsa, şişlik fark ediyorsanız veya herhangi şikayetiniz varsa konu komşu önerisiyle yada eczacıya danışarak ilaç kullanmayın, ilgili branş uzmanına gidip muayene olun hatta öylesine bakarak reçete yazan doktorun reçetesine şüpheyle yaklaşın ve “anoskopi ile bakmayacak mısınız?” diye sorun çünkü anüs hastalıkları ancak bu şekilde teşhis edilebilir. Böyle davranarak kanser olmadığınızdan emin olursunuz veya varsa erken teşhis etmiş olursunuz, en azında tahmini hemoroid teşhisiyle değil kesin doğru teşhisle tedavi başlarsınız. Ücretsiz muayeneyle sizi ameliyata ikna etmeye çalışırlarsa teklifi kabul etmeden önce kesinlikle konulan teşhis için ikinci bir görüş alın.

Bazı idea Klinik şubelerinde anoskopi yanı sıra makat endoskopisi de yapılmaktadır. Makat endoskopisi doktorun gördüğü hastalık bulgularını hastanın da görmesine yardımcı olur. Doktorun teşhisine önemli bir katkısı olmaz ama hasta kendisi de hastalığından emin olur.
Anoskop muayenesini Türkiye’de yapan ilk kişi değilim ama her platformda gerekliliğini ve önemini anlatarak yaygınlaşmasını sağlayan bir doktorum. Hastalar arasında makat muayenesinin olmazsa olmazı bir girişimdir fikrini yaygınlaştırdım ve hastalar doktorlarını bu açıdan sorgular duruma geldi. Eminim bu sayede bir çok kanser vakası ilerlemeden tespit edilebilmiştir.
Bu şekilde yaklaşmamın en önemli sebebi şudur; basur teşhisi konup ameliyat, lazer gibi tedavi önerilmiş ama emin olmak için ikinci görüş almak üzere bana başvuran hastaların % 70 inde ilaç kullanmayı gerektirecek düzeyde dahi basur olmadığı, % 20 kadarının ilaçlarla düzeltilebilir hastalar olduğunu tespit ettim. Ne yazık ki yüksek maliyetlerle tedavi önerilen hastaların yaklaşık % 90 kadarına konulan teşhislerin doğru olmadığı ve teklif edilen tedavinin amacı tedaviden çok “duygusal!!!” nedenle olduğunu fark ettim, siz siz olun 2. görüş almadan tedaviye karar vermeyin.

Anoskopi Fiyatları

İdea Klinik tüm şubelerinde annoskopi için ayrıca ücret alınmamaktadır. Muayenenin bir parçası gibi değerlendirilmektedir. Diğer klinikler arası uygulama farkı olabileceği için farklı klinikte yaptıracaksanız randevu alırken ne kadar ücret alacağınızı sormalısınız.

Daha fazla bilgi için : https://www.ideaklinik.com/anoskop-muayenesi.html

Kaynak
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30497849

Anoskopi” yazısında 17 düşünce

  1. Dsssss diyor ki:

    Hocam 4 gündür makamdan kan geliyor büyük toletimi yaparken acı sizi yok gittikçe azalıyor korkuyorum utanıyorum ne yapmalıyım

    • admin diyor ki:

      Makan kanamalarında gecikmeden mutlaka en azından anoskopi muayenesi yapılmalı, anoskopi ile teşhis edilmezse kolonoskopi yapılması gerekir. Kasabanın kötü huylu bir nedeni olabilir. Korkmak ve utanma nedeniyle teşhis ve tedaviyi ertelemek hastalığın ilerlemesine neden olur.
      Öp. Dr. Atilla Kaya

  2. Ayşec diyor ki:

    Hocam iyi günler ben makat kanamasıyla genel cerrahiye gittim sigmoidoskopi yaptılar beni temiz çıktı çatlaklık veya fistül olmadığını söyledi ancak benim sıkıntılarım devam ediyo makatımın olduğu tarafta sert bi yapı hissediyorum kist veya kitle mi acaba kanama yapan

    • admin diyor ki:

      sigmoidoskopi de birşey görüntüleyememişler muayene etmeden yorum yapmak zor.sertlik hissi makat çatlağından kaynaklanıyor olabilir.bazen yapılan tetkiklerde farkedilemiyebiliyor
      Op.Dr.Atilla Kaya

  3. Sefa diyor ki:

    Sayın hocan bende 1 haftadır bagirsak agrim var yemek yedigimde başlıyor tuvalete gittiğim de veya gaz çıkardığımda bu agri kesiliyor ve büyük abdestim sıvı geliyor

    • admin diyor ki:

      ishalseniz barsak hareketleri hızlıdır.yemekle birlikte bu daha çok uyarılır ve ağrı da artış olması normal.1 haftadır devam eden ishaliniz varsa doktora görünmelisiniz
      Op.Dr.Atilla Kaya

  4. Yusuf diyor ki:

    Hocam 4 ay once lazerle basır ameliyatı oldum ama simdi da cok kanamam var biir haftadır bardaktan bosalırcasına oluyor kanamam.amaliyattan önce kanama oluyordu ama bu kadar degıldi.basur kanaması boyle olması normalmi

  5. emre yükslel diyor ki:

    hocam babam tuvaletini yaparken kan geliyor dedi korkuyorum acaba kanser mi
    Op.Dr.Atilla Kaya
    Makatta kanama makat hastalıklarının habercisi olabileceği gibi uzun süreli kanamalar kanser habercisi de olabilir. Muayene etmeden bir şey söylemek zor.

  6. Yusuf diyor ki:

    Hocam büyük abdestten sonra temizlenirken bir şişlik hissediyorum ve sonrasında kayboluyor.iki genel cerraha gittim anoskopla baktı iki tane hemoroid var dedi icten.dört ay önce klonoskopi oldum eğer basur olsaydı orada gozukmezmiydi? Ve dört sene önce hemoroid ameliyatı üç sene öncede çatlak fissur ameliyatı oldum.yani hocam bu kötü birsey mi halende tereddüt ediyorum acaba kötü birsey olsaydı kanser v.b anoskopide belli olurdu diye düşünürdüm
    Op.Dr.Atilla Kaya
    dışkılamadan sonra şişlik oluşuyorsa bu ıkınmaya bağlıdır.hemoroiddir.kötü birşey olsa tespit edilirdi

  7. kazım diyor ki:

    hocam 2 ay önce makat bölgemden bir apse boşalttırdım çok rahattım ama şimdi yine o bölgede bir şişme oldu. bu apse durumunu sürekli boşalttırmakmı gerekiyor ?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    ne yazıkki anal apsenin tek tedavisi oluştukça geciktirmeden boşaltmak.

  8. Turgay diyor ki:

    Kanama yok yanma var acı biber yiyin ce acitma yapıyor 2 mm yanında et beni gibi bir şey var sürekli gaz Makati çevreleyen damarda kabarma bu kansermidir.
    Op Dr Atilla Kaya
    Bunlar kanser bulgusu değil ama anoskop muayenesi veya makat endoskopisi ile emin olabilirsiniz.

  9. selim diyor ki:

    anaskopi ve rektoskopi arasında işlem olarak tam olarak fark nedir, ölçek olarak farklı olmalarının dışında..
    Op.Dr.Atilla KAYA
    anoskopide 10 cm lik alan ,rectoskopi de 25 cmlik alan görüntülenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir